De logo's van Lemonade en Deutsche Telecom en de kleur Magenta

Kleur bekennen

Onlangs bepaalde een Duitse kort geding rechter dat de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Lemonade moet stoppen met het gebruiken van de kleur magenta-roze in haar logo en promotiemateriaal. De procedure werd aangespannen door Deutsche Telekom (het moederbedrijf achter T-Mobile) uit vrees voor verwarring met het magenta-roze zoals gebruikt in de huisstijl van T-Mobile. De kleur werd namelijk eerder door Deutsche Telekom in de EU en Duistland als kleurmerk geregistreerd voor onder meer telecommunicatiediensten.

Gesommeerd

Volgens Deutsche Telekom is de kleur van grote waarde voor het succes van T-Mobile en is de kleur als merk bovendien ingeburgerd bij de consument. De consument denkt bij het zien van het magenta-roze volgens Deutsche Telekom direct aan de diensten van T-Mobile. Het kleurmerk geniet volgens haar dan ook brede bekendheid onder het publiek, welke bekendheid verder reikt dan enkel de telecommunicatiesector. Deutsche Telekom neemt haar kleurmerk erg serieus en treedt regelmatig op tegen het gebruik van magenta-roze door derden om haar merk goed te beschermen. Ook Nederlandse bedrijven (waaronder Slam FM en 100% NL) zijn in het verleden gesommeerd om te stoppen met het gebruik van de magenta-kleur.

Kleurmerk-registratie

Volgens Lemonade blaast Deutsche Telekom echter te hoog van de toren. Het kleurmerk van de Duitse onderneming mag dan wel zijn vastgelegd voor telecommunicatiediensten; voor de diensten van een verzekeringsmaatschappij mag de kleur volgens Lemonade nog steeds vrij worden gebruikt. Als reactie op de uitspraak van de Duitse rechter heeft Lemonade nu een nietigheidsprocedure ingediend bij het EUIPO. Lemonade valt daarmee het kleurmerk van Deutsche Telecom aan en wil een onbegrensd monopolie op het gebruik van de kleur voorkomen. Ook tegen de kleurmerk-registratie van Deutsche Telekom in het Duitse merkenregister (DPMA) heeft Lemonade nu een nietigheidsprocedure ingediend, voor zover deze werd geregistreerd voor verzekeringsdiensten. Volgens Lemonade wordt het kleurmerk voor deze diensten namelijk helemaal niet gebruikt door Deutsche Telekom. In Duistland is Lemonade overigens ‘for the time being’ overgestapt op de kleur rood.

Of het EUIPO en het DPMA het met Lemonade eens zijn, moet nog blijken.

Merk checken?

Krijg direct gratis een inschatting van de kansen op een succesvolle merkregistratie.