Merkonderzoek

Gratis

Je kunt hier gratis online jouw merk onderzoeken, zodat je de kans op bezwaar door oudere merken verkleint.

Snel

Je krijgt het onderzoek eigenlijk altijd dezelfde dag, maar sowieso binnen 24 uur als je op werkdagen aanvraagt.

Zekerheid

Het onderzoek geeft je het juiste inzicht, zodat je weet wat de kansen en risico's voor jouw merkaanvraag zijn.

Je merknaam checken begint met de merkchecker. Door de Merkchecker te gebruiken ontvang je snel meer duidelijkheid over jouw voorgenomen merkinschrijving. Je doorloopt de stappen en ontvangt daardoor direct een inschatting van de kansen en risico’s. Daarnaast krijg je gratis advies over de juridische haalbaarheid van jouw merk. Tevens onderzoeken we via een quick-scan of jouw merk nog vrij is voor de producten en diensten die jij wilt aanbieden. Zo heb je dus snel duidelijkheid!

Hoe werkt de merkchecker?

De merkchecker begeleidt je door een aantal stappen die belangrijk zijn bij het registreren van een merk. Bij elke stap geven we duidelijk uitleg over de mogelijke keuzes. Je merknaam checken begint met de vraag wat voor soort merk je wilt registreren. Vervolgens kies je een regio waarin je het merk wilt registreren en vul je tevens de gewenste merknaam of logo in. Kies je tevens voor een beeldmerk? Dan is er de mogelijkheid in de merkchecker om het beeldmerk te uploaden. In de volgende stap is het van belang om een categorie te kiezen waarin je het merk wil registreren. We hebben in de merkchecker de meest voorkomende categorieën opgenomen en steeds de voor die categorie meest relevante klassen bepaald. Een merk deponeer je in een bepaalde waren- of diensten klasse. Door één van de categorieën te selecteren bepaalt de merkchecker welke klassen voor jou relevant zijn. De merkchecker is zodanig ontwikkeld dat aan een specifieke categorie de meest voorkomende waren- en dienstenklasse(n) is/zijn gekoppeld. Omdat het maatwerk is kan ons uiteindelijke advies nog wel wat afwijken. In de een-na-laatste stap geef je een omschrijving van de activiteiten die je wilt aanbieden onder het merk. Wij kunnen hierdoor de classificatie nog nauwkeuriger doen. Je hebt na deze stap een inschatting van de kosten. Je kan vervolgens je contactgegevens invullen zodat wij jou kunnen bereiken voor advies. We zenden je dan geheel vrijblijvend (en dus gratis) een uitgebreide mail met daarin ons advies.

Quick-scan voor succesvolle merkregistratie

Met de informatie uit de merkchecker kunnen wij jouw merknaam checken en een quick-scan uitvoeren. Zo beoordelen we of het merk kans maakt op een succesvolle merkregistratie. Uiteraard behandelen wij de informatie strikt vertrouwelijk. Aangezien ons merkenbureau onderdeel is van Advocatenkantoor Steenhuis, vallen wij onder de gebruikelijke geheimhoudingsplicht voor advocaten.

merknaam checken

Waarom je merknaam checken?

Bij het kiezen van een merknaam hoort een goed vooronderzoek waarin we je merknaam checken op een aantal zaken. Een dergelijk vooronderzoek vergroot de kans op een succesvolle merkregistratie. In dit vooronderzoek controleren we allereerst of je merknaam voldoet aan alle vereisten die gelden voor een merkregistratie. Zo voorkom je dat je merk geweigerd wordt, waardoor je (onnodig) de registratiekosten kwijt bent. Ook bekijken we de mogelijke kans op oppositie (bezwaar) door eerdere merkhouders. Dit kan zorgen voor vervelend oponthoud, extra kosten of zelfs weigering van het merk. We kijken in het vooronderzoek ook naar de beschermingsomvang van je merk en stellen in overleg met jou de juiste classificatie vast. Zo wordt jouw merk beschermd voor de juiste producten en diensten die je nu al voert, maar mogelijk ook nog in de nabije toekomst gaat voeren.

Het doorlopen van de merkchecker geeft ons doorgaans voldoende informatie voor een gratis 1ste advies (quick-scan). Kies je voor ons dan doen we vervolgens een volledig merkonderzoek waarin we jouw merknaam checken.

Hoe kies ik een goede naam?

Er zijn tal van zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een goede merknaam. Voor een succesvolle merkregistratie is het vooral van belang dat de merknaam niet te beschrijvend is voor de diensten of producten die je levert. Wat betekent dit nu precies? Stel je bent fabrikant van fietsen en je wil een nieuw merk fietsen op de markt brengen onder de merknaam BIKE. Het merk zal niet geaccepteerd worden voor het product fietsen vanwege het gebrek aan onderscheidend vermogen. BIKE betekent immers gewoon fiets. Je kan er dan voor kiezen om een beeldelement aan het merk toe te voegen (logo). Je registreert dan feitelijk een gecombineerd woord/beeldmerk. Het onderscheidend vermogen van jouw merk wordt dan geleverd door dat beeldelement. Zo kan je er dan toch voor zorgen dat je BIKE (in combinatie met een onderscheidend beeldelement) als merk ingeschreven krijgt. Echter de meest ruime bescherming verkrijg je door jouw merk te registreren als zuiver woordmerk. In het geval van Coca Cola is ‘Coca Cola’ de merknaam; in juridisch jargon is dit het woordmerk. Het maakt dan niet uit of Coca Cola op de bekende grafische manier wordt weergegeven of in een ander lettertype. Het is dus verstandig dat wij vooraf je merknaam checken op alle specifieke vereisten. Zo vergroot je de kans van slagen.

merk controleren

Hoe registreer ik een merk?

Een merknaam registreer je in een aantal stappen. Je begint met onze merkchecker of het aanvraagformulier ‘gratis 1ste advies’. Zo ontvangen wij alle benodigde informatie en kunnen we een quick-scan doen. Ga je na het gratis 1ste advies met ons in zee dan voeren we een nog vollediger merkonderzoek uit waarin we je merknaam checken op nog meer relevante punten. Wij brengen dan een nader advies uit over jouw merknaam, de specifieke classificatie en de regio waarin je het merk wilt registreren. Ga je hiermee akkoord dan deponeren we vervolgens het merk bij het Benelux merkenbureau (BOIP) of het Europees merkenbureau (EUIPO). Je ontvangt na goedkeuring een digitaal certificaat van de merkinschrijving. Je kan tevens kiezen om het merk door ons te laten bewaken, we adviseren je daar later in het proces nader over.

Wil je meer lezen over hoe een merkregistratie wordt verricht? Bekijk onze pagina ‘Succesvolle merkregistratie in 7 stappen.’  

Waarom je merk checken bij deponeerjemerk.nl? 

Deponeerjemerk.nl is een professioneel, no-nonsense merkenbureau. Wij geven praktische adviezen en houden van snelheid en duidelijkheid. We hebben geen hoge overheadkosten en bieden daarom scherpe tarieven. Onze expertise ligt volledig op het terrein van merkenrecht en wij kunnen je ook bijstaan bij merkconflicten. Je merknaam checken doe je dus snel en eenvoudig bij deponeerjemerk.nl.