Artiestennaam vastleggen

Je artiestennaam vastleggen begint met het deponeren van je merk in de juiste klassen.

Online registreren via de tool zorgt ervoor dat je zeker weet dat je merk juiste beschermingsomvang krijgt.

Je treedt op door het hele land. Je bent wellicht een stichting of V.O.F. en je band- of artiestennaam is al ingeschreven bij de KvK als handelsnaam. Toch is het goed om ook je artiesten- of bandnaam als merknaam te deponeren.

1. Waarom moet je je artiestennaam vastleggen?

Goed voorbeeld is de band Kane. Kane verkocht t-shirts onder de naam Kane en had ook haar merknaam gedeponeerd voor o.a. kleding (t-shirts). Kane werd aangesproken door Karl Kani (kledingmerk) die oudere merkrechten had en met succes een verbod op de naam Kane voor t-shirts kreeg. Uiteindelijk is er een schikking getroffen en konden de fans weer Kane t-shirts kopen, maar je ziet hoe belangrijk het is om:

  • te checken of je band- of artiestennaam niet door een andere partij als merk is geregistreerd (in verband met een mogelijk conflict);
  • je band- of artiestennaam vervolgens als merk te deponeren, al was het maar om te voorkomen dat er andere bands of artiesten onder die naam gaan optreden (wat tot verwarring zou kunnen leiden).

Is je merk te beschermen?

2. Hoe kun je jouw artiestennaam registreren?

Je artiesten- of bandnaam als merk registreren begint bij het deponeren van je naam bij een officiële overheidsinstantie. Deze instantie bepaald of je merk geregistreerd wordt. Hierbij is het belangrijk dat de beschermingsomvang op de juiste manier geoptimaliseerd wordt, voordat je het laat deponeren.

Wat zijn de kosten van een artiesten- of bandnaam registreren?

De kosten van merkregistratie hangen voornamelijk af van de regio:

artiestennaam vastleggen

De standaardclassificatie is vaak veel te breed, waardoor jouw merk vatbaar is voor vernietiging.

Hoe weet je of je merk te beschermen is?

Een artiestennaam vastleggen start met een merkonderzoek. Hierbij wordt onderzocht of jouw merk beschikbaar lijkt te zijn en ook of het aan alle vereisten voldoet om als merk te kunnen dienen.

bandnaam registreren

Is je merk te beschermen?