kennisvoucher

Kennisvoucher

Wat is een kennisvoucher van RVO?

Met de SIB Kennisvoucher van RvO kan je zelf kiezen door welke adviseur je wilt worden bijgestaan. Met de voucher kan tot 50% van de kosten die je maakt worden vergoed. Het bedrag kent wel een maximum van € 2500 euro ex btw.

Wie kunnen kennisvouchers aanvragen?

Als je ondernemer bent binnen het MKB en internationaal wilt uitbreiden op een duurzame manier, dan kan je gebruik maken van de Starters International Business (SIB) regeling. Met deze kennisvoucher krijg je korting op het inschakelen van een expert.

Er zijn drie onderdelen waarvoor je de kennisvoucher mag gebruiken, te weten:

 • Advies op internationaal juridisch en fiscaal gebied, zoals merkenrecht
 • Het laten opstellen van een marktonderzoeksrapport
 • Het volgen van een training om uw kennis over internationaal ondernemen te vergroten.

Als ondernemer moet je binnen het mkb opereren. Of je aan de eisen hiervoor voldoet, kun je zelf onderzoeken. Naast Nederlandse ondernemers kan je ook gebruik maken van de voucher als je komt uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.

Ook als je al ervaring hebt op gebied van internationaal ondernemen of als je al informatie hebt verzameld over buitenlandse markten waar je nog niet actief bent, kun je de kennisvoucher verzilveren.

Waarvoor kun je de RVO kennisvoucher aanvragen?

Er zijn drie opties waarvoor je de kennisvoucher kunt aanvragen, dit zijn:

 1. Inschakelen juridisch of fiscaal adviseur
 2. Marktanalyse of concurrentieanalyse
 3. Volgen van meerdaagse trainingen

Op juridisch gebied wordt over het algemeen gekozen voor internationale merkregistratie. Dit brengt vaak veel kosten met zich mee en begeleiding door een merkengemachtigde is daarbij eigenlijk essentieel.

Zonder het registreren van je merk weet je niet zeker of je deze internationaal mag gebruiken en je niet onverhoopt merkinbreuk pleegt. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben en daarom is het verstandig om dat eerst af te dekken.

Controleren wat de fiscale gevolgen, voordelen, kansen en risico’s zijn, kan daarna worden opgepakt. Bijvoorbeeld als je een buitenlandse vennootschap wil oprichten of niet bekend bent met arbeidsrecht in het land van uitbreiding.

Voor analyses op gebied van concurrentie, marketing, cultuur en de markt in zijn algemeen kan ook gebruik worden gemaakt van de voucher.

Als je de voucher wil gebruiken voor het volgen van trainingen of cursussen, is het wel belangrijk om te beseffen dat deze opleidingen moeten gaan over operationele vaardigheden, cultuur en zakelijke etiquette of het verhogen van rendement dat je haalt uit beurzen of handelsmissies.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

De expert die je inschakelt voor de kennisvoucher moet aan voorwaarden voldoen. De eisen die worden gesteld verschillen per onderdeel en zijn als volgt:

Juridisch / fiscaal adviseur

 • minimaal hbo werk- en denkniveau;
 • werkzaam bij advies onderneming op fiscaal of juridisch gebied;
 • minimaal 3 jaar ervaring op gebied van internationaal ondernemen.

Analyse adviseur

 • minimaal hbo werk- en denkniveau;
 • expertise op gebied van doelland;
 • beschikt over netwerk in doelland.

Opleider / trainer

 • minimaal hbo werk- en denkniveau;
 • recente kennis op gebied van doelland;
 • geeft training voor organisatie mte kwaliteitskeurmerken als Cedeo.

Hoe kun je de kennisvoucher aanvragen?

Je kunt de kennisvoucher aanvragen via de website van het RvO. Na de aanvraag ontvang je binnen 13 weken een beslissing. Als de SIB-voucher wordt toegekend, dan is deze 6 maanden geldig. Mocht het je niet lukken om deze binnen de gestelde termijn te verzilveren, dan kun je eenmaal voor een periode van 6 maanden verlengen. Het overdragen aan een ander is niet mogelijk.

Wat gebeurt er met het overdragen van de kennisvoucher?

Als het adviestraject is afgerond, dan kan je de kennisvoucher overdragen aan de adviseur. Dit gebeurt online via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De adviseur kan deze vervolgens verzilveren.

Hoe kun je de rvo kennisvoucher verzilveren?

Verzilveren van de voucher kan door de stappen te volgen uit de mail van RvO. Via ‘beheren’ kan worden aangegeven dat je de voucher wil verzilveren. Nadat de kennisvoucher is overgedragen door de ondernemer, moet deze binnen 3 maanden verzilverd worden.

Merk checken?

Krijg direct gratis een inschatting van de kansen op een succesvolle merkregistratie.