Illustratie van Intellectual Property

Handelsnamen en merken – Kan de een de ander versterken?

Vaak is het lastig om als onderneming op te treden tegen gebruik van jouw handelsnaam door een andere onderneming. Dit komt omdat het handelsnaamrecht alleen regionale bescherming biedt, waardoor jouw handelsnaam alleen beschermd is in de regio waar je als onderneming actief bent. Gebruikt een andere onderneming een handelsnaam die erg veel op de jouwe lijkt (of zelfs helemaal hetzelfde is), dan kan je daar alleen een stokje voor steken als deze onderneming actief is in dezelfde regio als jij en het gebruik hiervan verwarring veroorzaakt. Een merkregistratie kan hierbij uitkomst bieden.

Een merk dient ter onderscheiding van jouw producten of diensten op de markt en draagt bij aan het opbouwen van naamsbekendheid. In tegenstelling tot een handelsnaam, geniet een merkregistratie wel bescherming op territoriaal niveau (BX/EU) en biedt het zo een ruimere bescherming dan een handelsnaam.

 

Een voorbeeld

Geluidsbedrijf LimeLite B.V. is sinds 2008 actief in Noord-Brabant en beschikt niet over een merkregistratie. In 2016 wordt er een nieuwe onderneming actief in Friesland: podiumverhuurbedrijf LimeLiteActive B.V. Het geluidsbedrijf is bang dat haar bedrijf op het internet verward wordt met het podiumverhuurbedrijf.

Met een beroep op haar handelsnaamrecht kan geluidsbedrijf LimeLite B.V. het gebruik van de nieuwe handelsnaam strikt genomen niet verbieden. Haar handelsnaam geniet in beginsel namelijk alleen lokale bescherming in Noord-Brabant.

Had zij de naam LimeLite daarentegen vóór 2016 als merk geregistreerd in de Benelux of EU, dan had LimeLite B.V. het gebruik van de nieuwe handelsnaam wellicht wel kunnen verbieden. Een merkregistratie biedt namelijk bescherming in de gehele Benelux of EU, ook tegen gebruik door derden in een handelsnaam.

 

De wijze les

Naast de herkennings- en reputatiefunctie die een merk heeft, kan een merk tevens de beslissende factor zijn in een handelsnaamconflict. Zo kan een merkregistratie de beschermingsomvang van jouw handelsnaam versterken.

Natuurlijk is de beschermingsomvang van een handelsnaam of merkregistratie per geval verschillend. Benieuwd wat een merkregistratie voor jouw handelsnaam kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend eerste advies.

Merk checken?

Krijg direct gratis een inschatting van de kansen op een succesvolle merkregistratie.