Drie goede voornemens bij merkdepots!

Wij krijgen vaak het verzoek om merken te deponeren die alleen beschrijvend zijn. Dergelijke merken worden van rechtswege geweigerd door de offciële instanties, zoals het Benelux merkenbureau.

Waar moet je op letten bij de keuze van een merknaam?

1. Wanneer je een merk wilt deponeren moet je ervoor zorgen dat het gaat om een onderscheidend merk. De naam waaronder je jouw producten en diensten gaat aanbieden moet die producten en diensten kunnen onderscheiden van andere aanbieders. Zo is bijvoorbeeld de naam “Bikes” te beschrijvend voor het product fietsen en zal daarom dus geweigerd worden.

2. Wanneer je toch wilt gaan voor een beschrijvende naam, plaats er dan iets voor of achter, bijvoorbeeld: BIBIBIKES of BIBI BIKES, het onderscheidende element zit dan in BIBI, dat op zichzelf niets betekent en dus ook niet beschrijvend is voor het product fietsen.

3. Wanneer je persé de beschrijvende naam wilt laten registreren, ontkom je er niet aan om een beeldelement toe te voegen, denk dan aan een logo met daarin de beschrijvende naam, bijvoorbeeld:

voorbeeld-gecombineerd-woordbeeldmerk
Hierin levert het beeldelement het onderscheidende karakter en derhalve zal het merk (ondanks de beschrijvende naam) worden ingeschreven. Let op: het is dan geen zuiver woordmerk meer, maar een gecombineerd woord/beeldmerk geworden.

Hulp nodig bij het vinden van een onderscheidende merknaam? Mail of bel ons: 073-6139666, we helpen je graag!

Merk checken?

Krijg direct gratis een inschatting van de kansen op een succesvolle merkregistratie.