Merknaam registreren

Je merknaam registreren begint bij het deponeren van je merk bij een officiële overheidsinstantie. In Nederland is dat het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Deze instantie bepaalt of je merknaam geregistreerd wordt. Je kunt je merk zelf deponeren of het laten doen door een merkenbureau.

Woordmerk

De meest ruime bescherming krijg je als je jouw merknaam registreert als woordmerk. In het geval van NIKE is ‘NIKE’ de merknaam; in juridisch jargon is dit het woordmerk. Het maakt niet uit of NIKE op de bekende grafische manier wordt weergegeven of dat dit bij wijze van spreke met een ouderwetse typemachine wordt geschreven. NIKE heeft merkbescherming voor de klassen waarvoor zij het heeft gedeponeerd (met name voor sportartikelen).

Vereisten merknaamregistratie

Je maakt alleen kans op een woordmerkregistratie als jouw merknaam onderscheidend genoeg is en dat betekent dat het niet te beschrijvend mag zijn. Stel jij wilt fietsen op de markt brengen onder de merknaam BIKE. Dit zal niet geaccepteerd worden. Je merk mag dus niet direct iets zeggen over de producten of diensten die je aanbiedt.

Merknaam niet onderscheidend genoeg; wat dan?

Als blijkt dat jouw merknaam juridisch gezien niet onderscheidend genoeg is kun je er voor kiezen om een grafisch element aan je merk toe te voegen. Het onderscheidende karakter van jouw merk komt dan voort uit dit grafische element. Dit kan zijn het toevoegen van een logo aan je merknaam of een bijzondere weergave van je merknaam. Dit wordt ook wel een gecombineerd woord/beeldmerk genoemd. In het geval van BIKE voor fietsen (zie hierboven) kan je er aan denken om een onderdeel van een fiets in de merknaam te gebruiken, bijvoorbeeld de B bestaat uit twee fietswielen of de I wordt een stuur.

Kosten merknaamregistratie

De kosten van je merknaam registreren hangen af van de regio waarvoor je jouw merk wilt deponeren:

Meer informatie?

We bieden scherpe en transparante adviezen:

  • 1e gratis check of identiek merk al geregistreerd is
  • deponeren van woord- én beeldmerk? 2e depot 25% korting op tarief deponeerjemerk.nl!
  • geen extra kosten voor onze dienstverlening bij meer dan 3 klassen

deponeerjemerk.nl is onderdeel van Advocatenkantoor Steenhuis, dus zo nodig kunnen we voor je optreden bij merkconflicten!

Bel (073-6139666) of mail ons.

Je kunt ook direct een vrijblijvend en gratis 1e advies aanvragen.