Handelsnaam registreren

Een handelsnaam of een bedrijfsnaam is de naam van je onderneming.  Een merknaam is de naam van een product of van een dienst die door jouw onderneming wordt geleverd. Voor sommige ondernemingen zijn de handelsnaam en de merknaam gelijk aan elkaar, zeker voor veel dienstverlenende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan KPN of Randstad.

Wanneer handelsnaam registreren?

Op het moment dat je jouw handelsnaam actief gebruikt om je te onderscheiden van je concurrenten, dan kan het verstandig zijn om deze te deponeren als merk. Zeker als je de handelsnaam gebruikt voor producten en/of diensten die je onder diezelfde naam op de markt brengt. Maar ook als je deze handelsnaam als een soort ‘betrouwbare afzender’ voor andere merken in jouw onderneming gebruikt. Neem als voorbeeld Unilever. Unilever produceert diverse merken, zoals Calvé en Unox. Op de verpakkingen van deze merken staat ook klein de afzender Unilever. Daarmee wordt de handelsnaam tevens gebruikt als een merk.

Je registreert een handelsnaam als merk door jouw handelsnaam te deponeren bij een officiële overheidsinstantie. In Nederland is dat het Benelux Merkenbureau (BOIP). Deze instantie bepaalt of het als merk geregistreerd kan worden. Je kunt dit zelf doen of het laten doen door een merkenbureau.

Waarom handelsnaam registreren?

Een handelsnaam geeft je op zich al een bepaalde mate van bescherming als je deze hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Waarom zou je dan toch je handelsnaam ook als merknaam deponeren? Je claimt daarmee het exclusieve recht tot het gebruik van jouw handelsnaam voor bepaalde producten en/of diensten. Daarnaast is handelsnaambescherming redelijk lokaal en dekt wellicht niet de bescherming die jouw onderneming nodig heeft voor de regio waarin je opereert. Volgens het handelsnaamrecht zouden er prima twee winkels met de handelsnaam ‘De Schoenveter’ kunnen bestaan, waarvan er 1 in Arnhem en 1 in Enschede is gevestigd. Met een merkregistratie kun je dit soort conflicten in principe voorkomen.

Welke elementen als handelsnaam registreren?

Een handelsnaam kan uit diverse elementen bestaan die relevant zijn voor merkregistratie, namelijk:

Kosten handelsnaam registreren

De kosten van registratie hangen af van:

  • het aantal elementen dat je wilt laten registreren (zie hiervoor). Een woord-, een gecombineerd woord/beeld en een beeld-merk worden namelijk als afzonderlijke depots beschouwd en berekend.
  • de regio waarvoor je jouw handelsnaam wilt registreren:

Meer informatie?

We bieden scherpe en transparante adviezen:

  • 1e gratis check of identiek merk al geregistreerd is
  • deponeren van woord- én beeldmerk? 2e depot 25% korting op tarief deponeerjemerk.nl!
  • geen extra kosten voor onze dienstverlening bij meer dan 3 klassen

Daarnaast werken wij snel en doortastend. Merk het verschil! Mail of bel ons op 073-6139666.

Vraag vandaag nog een gratis 1e advies aan.