Artiestennaam of bandnaam registreren

Je treedt op door het hele land. Je bent wellicht een stichting of V.O.F. en je band- of artiestennaam is al ingeschreven bij de KvK als handelsnaam. Toch is het goed om ook je artiesten- of bandnaam als merknaam te deponeren.

Waarom?

Met een merknaam bescherm je jouw artiesten- of bandnaam voor bepaalde producten en/of diensten in de Benelux, de EU of zelfs Internationaal. Dat is een ruimere bescherming dan handelsnaambescherming, die slechts lokaal (lees: regionaal) is.

Voorbeeld ‘Kane’

Goed voorbeeld is de band Kane. Kane verkocht t-shirts onder de naam Kane en had ook haar merknaam gedeponeerd voor o.a. kleding (t-shirts). Kane werd aangesproken door Karl Kani (kledingmerk) die oudere merkrechten had en met succes een verbod op de naam Kane voor t-shirts kreeg. Uiteindelijk is er een schikking getroffen en konden de fans weer Kane t-shirts kopen, maar je ziet hoe belangrijk het is om:

  • te checken of je band- of artiestennaam niet door een andere partij als merk is geregistreerd (in verband met een mogelijk conflict);
  • je band- of artiestennaam vervolgens als merk te deponeren, al was het maar om te voorkomen dat er andere bands of artiesten onder die naam gaan optreden (wat tot verwarring zou kunnen leiden).

Hoe?

Je artiesten- of bandnaam als merk registreren begint bij het deponeren van je naam bij een officiële overheidsinstantie. In Nederland is dat het Benelux Merkenbureau (BOIP). Deze instantie bepaalt of je merk geregistreerd wordt. Je kunt je merk zelf deponeren of het laten doen door een merkenbureau.

Kosten artiesten- of bandnaamregistratie

De kosten van merkregistratie hangen voornamelijk af van de regio:

Meer informatie?

We bieden scherpe en transparante adviezen:

  • 1e gratis check of identiek merk al geregistreerd is
  • geen extra kosten voor onze dienstverlening bij meer dan 3 klassen

deponeerjemerk.nl is onderdeel van Advocatenkantoor Steenhuis, een kantoor gespecialiseerd in het Intellectueel Eigendom. Je kunt dus ook bij ons terecht voor auteursrechtelijke vragen e.d.

Bel 073-613966 of mail ons. Je kunt ook direct een vrijblijvend en gratis 1e merkadvies aanvragen.

Merknaam checken?
Gebruik de merkchecker!

Door de Merkchecker te gebruiken ontvang je direct een inschatting van de kosten en je kansen op een succesvolle merkregistratie.